47’liler (Kırk Yedililer) Roman Özeti – Füruzan

ROMAN: 47’LlLER YAZAR FÜRUZAN
TÜRÜ: Siyasi roman
ÖNEMİ: 12 Mart 1971 muhtırası sonrası Türkiye’nin gençlik hareketlerini ve aile yapılarını detaylarıyla anlatması açısından önemli bir eserdir.
KONUSU: Öğrenci olaylarına karışmış, sosyoloji öğrencisi Emine; Semra’nın şahsında 12 Mart sonrası yaşanan olaylar ve insanların işkencelere maruz kalmaları romanın konusunu oluşturur.
ÅžAHIS KADROSU:
Emine: Erzurum’da yaşayan ve okulu nedeniyle İstanbul’a gelen Emine, romanın ana kahramanıdır. İstanbul’da devrimci arkadaşları ile öğrenci hareketlerine katılır ve işkenceler görür. Düşüncelerinden dolayı ailesi ile çatışmalar yaşar.
Nüveyre Hanım: Romanın baskın karakterlerindendir. Emine’nin ailesindeki en etkili kişidir. Atatürkçü bir yapısı vardır ve Cumhuriyet’e değer verir. Öğrenci hareketlerini küçük görür ve genellikle burjuvazi çevresine karşı ailesini şirin göstermeye çalışır.
Selahattin Bey: Emine’nin babasıdır. Silik bir karakterdir. Annenin ağırlığının önüne geçemez.
Kiraz: Emine’lerin hizmetçisidir. Köylü ve ekonomik güçten yoksun bir aileye mensuptur. Toplumdaki sınıfsal ayrımın önemli bir göstergesidir.
ÖZET:
Emine’nin çocukluÄŸu Erzurum’da geçmiÅŸtir. Üniversite okumak için İstanbul’a gelen Emine, İstanbul’da taşındığı bir grup devrimci gencin düşüncelerini benimser. Bu gençlerin niyeti 27 Mayıs Anayasası’nı korumaktır. Emine’nin evi bir gün polis tarafından basılır ve Emine tutuklanarak götürülür. Ailesinin giriÅŸimleri ile serbest bırakılmasına raÄŸmen tutukluluk süresince türlü iÅŸkenceler görür. Emine’nin annesi Nüveyre Hanım baskın bir öğretmendir ve ailenin birçok olayını o yönetir. Babası Selahattin Bey ise çocukları ve eÅŸi üzerinde etkisi olmayan bir adamdır, ikisi de Cumhuriyet Dönemi aydınıdır ve ülkenin geleceÄŸi için gençlere büyük güven duymakta olsalar da yaÅŸamları ile düşünceleri çeliÅŸmektedir. Emine’nin ablası Seçil ise evli bir adamla iliÅŸkilidir. Daha sonra ise zengin bir avukatla evlenmiÅŸ ancak aradığı huzuru bulamadığı için bunalımda olduÄŸu bir an intihar etmiÅŸtir. Küçük kardeÅŸleri Kubilay ise düzene ayak uydurmuÅŸ, bencil bir insandır. Emine’nin Haydar adlı sevgilisi vardır. Haydar da üniversite olaylarına karışır ve idam edilecekler listesine alınır. Emine’nin anne babası ise gün geçtikçe Anadolu’da yaÅŸanan olayları küçümsemeyerek düzene ayak uydurmaya baÅŸlamışlardır. Ablası Seçil’in ölümü, Emine’nin ailesiyle çatışmaları, Kubilay’ın tavırları ailenin içindeki trajedinin büyümesine neden olmuÅŸtur. Kendisini Kemalist olarak niteleyen Nüveyre Hanım’ın kızının ideolojik kitapları yakması ve kendisini tamamıyla burjuvazi kültüre teslim etmesi ile aralarındaki uçurum geniÅŸler.
bu gercekten iyiydi